Dakdichting

Renovatie en nieuwbouw van industriële platte daken behoren sinds kort ook tot de activiteiten van Habemo.

Voor de dakdichtingen werken we met pvc, TPO, EPDM of roofing. Naargelang het project kan u kiezen voor verschillende opties.

Pvc is een kunststof met thermoplastische eigenschappen. Pvc-dakbedekking is thermoplastisch door de toevoeging van weekmakers (en uv-stabilisatoren) en wordt voornamelijk toegepast op platte daken of op daken met een lichte hellingsgraad. Door de soepelheid van het materiaal kan de dakbedekking zo mee uitzetten en krimpen bij temperatuurschommelingen. Omdat het materiaal licht is (maar toch sterk!), belast deze dakbedekking de dakconstructie weinig tot niet.

TPO-dakbedekking is een elastische kunststof folie die ook gebruikt wordt voor het afwerken van platte daken. Deze folie lijkt qua uitzicht erg op pvc, maar de chemische structuur ervan is totaal verschillend. Zo bevat TPO, in tegenstelling tot pvc, geen weekmakers en behoudt de folie gedurende de levensduur zijn elasticiteit. De folie is net zoals PVC leverbaar in meerdere RAL-kleuren.

EPDM wordt al sinds de jaren 60 toegepast als dakbedekking, maar pas de laatste jaren wint EPDM sterk aan terrein. EPDM staat voor Ethyleen, Propyleen en Dieen Monomeer en wordt ook vaak dakrubber genoemd. EPDM-dakdichting wordt doorgaans het meest gebruikt voor platte en licht hellende daken. Met speciale technieken kan het ook worden aangebracht op daken met een hellingshoek tot wel 90 graden, maar visueel zijn er  betere oplossingen. Het is geschikt voor zowel woningbouw als industriebouw. Doorgaans is de initiële investering voor EPDM-dakdichting iets hoger ten opzichte van de andere alternatieven, maar door de duurzaamheid is het op langere termijn soms toch de meest economische keuze.

Als laatste heb je ook nog roofing (ook bekend als bitumen). Dit materiaal wordt meestal met behulp van een brander aangebracht. Op die manier vormt het een dichte afdekking. Roofing is een stroperige vloeistof die overblijft na de raffinage van olie. De bitumineuze dakrollen van vandaag worden gemaakt met gemodificeerde bitumen. Deze modificatie zorgt voor veel betere fysische eigenschappen.

Wilt u het volledige dak (dakbekleding + dakdichting) in beheer van één partij? Neem dan contact op met ons en wij geven u graag meer advies.